April 2021

Sporter van de maand - April 2021

Marieke van Soest

Leeftijd: 34 jaar

Haar sport: tribiken

Op het NK Paracycling 2020 werd Marieke kampioen met haar tribike, een driewielige fiets. In mei doet ze mee aan de UCI Paracycling Road World Cup in het Belgische Oostende. Helaas is de sport nog klein. Marieke hoopt dat tribiken in Nederland, maar ook internationaal, steeds bekender zal worden.

In 2014 kreeg ze een hersenbloeding en was halfzijdig verlamd. Na een lange revalidatieperiode was er veel verbetering. Ze zwom veel. Dat ging zelfs zo goed dat ze na verloop van tijd een wereldrecord verbrak! Toch ging Marieke op zoek naar een andere sport. Uiteindelijk koos ze voor tribiken. Sport is enorm belangrijk voor haar. Het heeft haar fysiek en mentaal ver gebracht. 

Ze deed de sportopleiding CIOS en was sportinstructeur/zwemdocent. Ze vindt het heel leuk om, met deze kennis en ervaring, mensen met een beperking te motiveren en te helpen door met ze te bewegen en te sporten. 

Onze Sporter van de maand april doet er alles aan om fit te zijn en te blijven. Om nog beter te kunnen presteren was een aanpassing op haar tribike nodig. De Dirk Kuyt Foundation leverde daar een bijdrage aan. De basis lijkt gelegd om mee te kunnen gaan doen aan grote internationale toernooien. Of ze zich daarvoor kwalificeert, moet binnenkort blijken. Marieke, we wensen je het van harte toe!

Fotograaf: Albert Wollaars